آیه
وَ الْفَجْرِ، وَ لَیالٍ عَشْرٍ، وَ الشَّفْعِ وَ الْوَتْرِ، وَ اللَّیلِ إِذا یسْرِ، هَلْ فِی ذلِک قَسَمٌ لِذِی حِجْرٍ[1]
ترجمه
بنام خداوند بخشنده مهربان به سپیده دم سوگند. و به شبهای دهگانه. و به زوج و فرد. و به شب هنگامی که (به سوی روشنایی روز) حرکت می کند سوگند (که پروردگارت در کمین ظالمان است). آیا در آنچه گفته شد سوگند مهمی برای صاحبان خرد نیست؟!
در بعضی از روایاتی که اشاره به بطون قرآن می کند فجر به وجود حضرت مهدی ع و لیال عشر به ده امام قبل از او، و" شفع" که در آیه بعد می آید به حضرت" علی" و" فاطمه زهرا" ع تفسیر شده است.[2]
نكته ها و اشاره ها:
- 1. سخنان خداى متعال راست و درست است و نياز به سوگند ندارد، اما گاهى خدا به خاطر تأكيد بر مطالب يا نشان دادن اهميت چيزهايى، به آنها قسم مىخورد. مواردى كه اهميت آنها را خردمندان درك مىكنند و بدان معترفاند.
- واژهى «فَجر» در اصل به معناى شكافتن وسيع است و از آن جا كه در هنگام سپيده دم، نور صبح، دل تاريكى شب را مىشكافد، بدان فجر مىگويند.
فجر بر دو گونه است: فجر كاذب و فجر صادق.
فجر كاذب، همان سپيدىِ طولانىِ قبل از طلوع واقعى فجر است كه همچون مخروطى بر صحنهى آسمان ظاهر مىشود و سر مخروط به طرف افق و قاعدهى آن به طرف آسمان است.
اما فجر صادق، همان طلوع واقعى سپيده دم است كه سفيدى آن در افق گسترش مىيابد و نورانيتى شفاف دارد و بعد تمام آسمان را فرا مىگيرد.
- سپيدهى صبح اعلام پايان ظلمت شب و آغاز حاكميت نور و نقطهى عطفى در زندگى انسانها و شروع جنبش موجودات زمينى و يكى از نشانههاى عظمت خداست.
- برخى مفسران برآناند كه مقصود از «فجر» در اين آيات، فجر آغاز محرم يا فجر روز عيد قربان يا صبحگاه ماه رمضان يا فجر صبح جمعه است، ولى آيهى فوق معناى وسيعى دارد كه همهى اين موارد را شامل مىشود، به طورى كه برخى مفسران گفتهاند: هر نورى كه در دل تاريكى مىدرخشد مقصودِ اين آيه است.
بنابراين، درخشش اسلام و نور محمدى صلى الله عليه و آله در تاريكى جاهليت، يكى از مصاديق آن است، همانطور كه سپيدهدم قيام مهدى (عج) در تاريكى ظلم و ستمِ جهان يكى ديگر از مصاديق آن است. در احاديث نيز به اين موارد اشاره شده است.
- مقصود از شبهاى دهگانه در اين آيات چيست؟
از پيامبر صلى الله عليه و آله روايت شده كه منظور شبهاى آغازين ذي الحجة است كه بزرگترين اجتماع عبادى- سياسى مسلمانان جهان برگزار مىشود.
و برخى مفسران برآناند كه ده شب آخر ماه رمضان است كه شب قدر در آن است و يا شبهاى آغازين محرم؛ البته مانعى ندارد كه همهى اين موارد از مصاديق آيه باشد.
- منظور از «زوج و فرد»، در اين آيات چيست؟
در اين مورد تفسيرهاى گوناگونى شده است؛ از جمله اين كه:
الف) مقصود اعداد زوج و فرد است كه نظم و حساب وعدد را در زندگى انسان شكل مىدهد؛
ب) مقصود همهى مخلوقات هستند كه برخى به صورت فرد و برخى به صورت زوجاند؛
ج) منظور از «فرد» خداست كه يگانه است و منظور از «زوج» مخلوقات هستند كه معمولًا داراى زوج و قريناند؛
د) مقصود نمازهاست، كه ركعات آنها زوج يا فرد است و يا نماز شفع و وتر است كه سه ركعت آخر نماز شب است؛
ه) زوج، روز هشتم يا دهم ماه ذى الحجة و فرد همان روز نهم يعنى روز عرفه است.
البته اگر معناى زوج و فرد عام باشد، همهى موارد فوق را شامل مىشود و اگر خاص باشد، سه تفسير اخير مناسبتر است كه در احاديث نيز به آنها اشاره شده است.
- در اين آيات، به شب، هنگامى كه به سوى روشنايى صبح حركت مىكند سوگند ياد شده است. مقصود از اين شب يا همهى شبهاست كه نشانهاى از قدرت خداست؛ يا شب عيد قربان است كه حاجيان از عرفات به سوى مشعر و مِنى مىروند كه گويا همهى شب با مردم حركت مىكند.
- واژهى «حِجْر» در اصل به معناى منع است و از آن جا كه عقل، انسان را از كارهاى ناپسند منع مىكند حِجْر ناميده مىشود.
آرى؛ در اين موارد سوگند مهمى است براى خرمندان، چرا كه خردورزان، اهميت اين امور را به خوبى درك مىكنند.
- جواب اين سوگندها آيهى چهاردهم اين سوره است؛ يعنى: سوگند به
اين امور كه پروردگار در كمين (ستمكاران سركش) است.
و اين احتمال نيز وجود دارد كه جواب سوگند محذوف باشد؛ يعنى:
سوگند به اين امور كه ما كافران سركش را عذاب مىكنيم.
آموزه ها و پيام ها:
- با مطالعه درمورد سپيده دم، شب و زوج و فرد، به اهميت آنها (و نشانههاى خدا) پى ببريد.
- خردورزى زمينهساز درك حقايق عالى است.[3]
پی نوشت ها:
[1] سوره الفجر آیات 1 تا 5
[2] تفسیر نمونه، ج 26، ص: 443
[3] رضايى اصفهانى، محمدعلى، تفسير قرآن مهر، 24جلد، پژوهشهاى تفسير و علوم قرآن - ايران - قم، چاپ: 1، 1387 ه.ش.