از امام صادق (علیه السلام): پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) چون میوه تازه ای می دید، آن را می بوسید و بر دیده و لب می نهاده، و می فرمود: ((خداوندا! چنان که ابتدای میوه را به سلامت به ما دادی، تا آخر نیز به سلامت به ما عنایت کن )).
از ابن عباس: پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: هر که میوه بخورد و (غذای خود را) به آن آغاز کند، او را ضرر نرساند.
و فرمود: چون آدم از بهشت بیرون شد خداوند به او از میوه های بهشتی توشه داد، و ساختن و تهیه هر چیز را به او یاد داد، بنابراین میوه های شما از میوه های بهشت است، جز اینکه این میوه ها تغییر پذیرند و آنها هرگز تغییر ناپذیرند.
انار
از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: در هر اناری دانه ای بهشتی وجود دارد، چون دانه هایی از انار فروریخت بردارید، که آن دانه ها وارد معده مسلمانی نشود مگر آن که تا چهل روز او را نورانی نگهدارد.
درباره امام ششم (علیه السلام) روایت است که هر شب جمعه انار، تناول می فرمود.
از امیر مؤمنان (علیه السلام): انار را با پیه آن (پرده های درون آن ) بخورید که معده را پاک گرداند و تا چهل روز شیطان و وسواس را از او دور می سازد.
و از امیر مؤمنان (علیه السلام): حضرت وقت انار خوردن دستمالی می گسترد، و می فرمود: در انار دانه هایی بهشتی نهفته است، گفتند: یهود و نصاری و دیگر کسان از آن می خورند، فرمود: در موقع انار خوردن آنها خداوند ملکی می فرستد آن دانه های بهشتی را ببرد تا خوراک آنها نگردد.
از امام ششم (علیه السلام): پنچ چیز میوه بهشتی است در دنیا: انار میخوش، سیب لبنانی، انگور، گلابی و خرمای مشانی (نوعی از بهترین خرماها).
و نیز از آن حضرت: هر کس اناری را تا آخر بخورد، خداوند تا صد روز شیطان را از وسوسه دل او باز دارد، و هر کس سه انار کامل بخورد، خداوند یک سال شیطان را از او دور کند، و هر که خداوند تا یک سال شیطان را از دل او براند، گناه نکند، و هر کس گناه نکند به بهشت رود.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): انار برترین میوه هاست، و هر که اناری بخورد شیطان خود را برای چهل روز خشمگین ساخته، و در یک انار هیچ کس را شریک قرار مده.
از حضرت زین العابدین (علیه السلام): هر که جمعه اناری ناشتا بخورد، دلش تا چهل روز پاک باشد، و وسوسه شیطان از او دور گردد، و هر که وسوسه شیطان از او دور باشد، گناه نکند، و هر که گنا نکند به بهشت رود.
از مرجانه: علی (علیه السلام) را دیدم که اناری می خورد و هر دانه ای که می افتاد بر می داشت.
از علی (علیه السلام): از پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) شنیدم که هر که اناری را کامل و تا آخر بخورد، خداوند قلبش را تا چهل روز نوارنی گرداند.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): آدم و درخت خرما و انگور و انار از سرشت و گل واحد خلق شده اند.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): انار بخورید که هیچ دانه ای از آن در معده قرار نگیرد، مگر آن که دل نورانی، و شیطان را بیچاره می سازد.
از املاء شیخ طوسی: به کودکان انار دهید که زودتر زبان وا کنند.
به
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): ((به )) بخورید که دل را نیرومند، و ترسو را شجاع گرداند.
در روایت دیگر: ((به )) بخورید که سه خاصیت دارد: دل را پرنشاط، بخیل را سخاوتمند و ترسو را شجاع می کند.
و از آن حضرت (صلی الله علیه و آله و سلم): ((به )) بخورید و به هم هدیه دهید، که دیده را جلا دهد، و در دل درخت دوستی رویاند، به زنان آبستن دهید، که فرزند را زیبایی بخشد. و در روایت دیگر: اخلاق فرزند را نیکو گرداند.
از امیر مؤمنان (علیه السلام): ((به )) قوت قلب و حیات دل است، و ترسو را شجاعت می بخشد.
از امام صادق (علیه السلام): هر که ((به )) بخورد خداوند تا چهل روز حکمت را بر زبانش جاری سازد و فرمود: بوی ((به )) بوی انبیاء است.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): ((به )) را ناشتا بخورید.
از حضرت رضا (علیه السلام): برای پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) ((به )) آوردند، حضرت که ((به )) خیلی دوست می داشت آن را با دست قطعه کرد و خود میل فرمود، و به مجلسیان نیز خورانید. بعد فرمود: بر شما باد ((به )) که دیده را بینایی می بخشد و اندوه را از دل زایل می سازد.
و از آن حضرت (علیه السلام): ((به )) بخورید که عقل را بیشتر می کند.
از آن حضرت (علیه السلام): خداوند هیچ پیامبری نفرستاد جز آن که به دستش ((به )) بود.
و نیز فرمود: بوی انبیاء بوی ((به )) است، و بوی حور العین بوی ریحان است. و بوی ملائکه بوی گل سرخ است، و خداوند هیچ پیامبری را برنیانگیخت جز آن که از او بوی ((به )) برآورد. از امام باقر (علیه السلام): ((به )) اندوه را ببرد. از امام صادق (علیه السلام): نگاهش به کودکی زیبا افتاد فرمود: باید پدر این کودک به هنگام همبستری ((به )) خورده باشد.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): ((به )) بخورید که دل را صفا می بخشد، و خداوند هیچ پیامبری را نفرستاد جز آن که به او ((به )) بهشت داد و نیروی چهل نفر به او افزود.
و نیز فرمود: ((به )) بخورید که حافظه را افزایش می دهد، و خلط سینه را زایل و فرزند را زیبا می سازد.
و فرمود: هر که سه روز ناشتا ((به )) بخورد، حافظه اش بیشتر و دلش از علم و حکمت سرشار می شود و از کید شیطان در امان می ماند.
سیب
از سلیمان درستویه: بر حضرت صادق (علیه السلام) وارد شدم و سیبی سبز در جلوی حضرت بود، عرضه داشتم: جانم فدایت، این چیست؟ فرمود: ای سلیمان دیشب تب شدیدی عارضم شد. این سیب برایم فرستاده شد که به آن حرارت تن فرونشیند و امعاء و درون بدن خنک گردد و تب بریده شود. و در حدیث است که سیب ترش، فراموشی آرد، از آن رو که در معده چسبندگی ایجاد می کند.
از حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام): ما اهل بیت خود را معالجه نمی کنیم مگر با ریختن آب سرد بر تبدار، و خوردن سیب.
و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: سیب را ناشتا بخورید که رطوبت معده را می برد.
از حضرت رضا (علیه السلام): سیب برای چند چیز سود بخش است: سحر، زهر، جنون، بلغم و هیچ چیز از آن زودتر نفع نبخشد.
از زیاد قندی: با برادرم سیف به مدینه رفتم، خون دماغ شدیدی بر مردم عارض گشت، چنان که هر کس دو روز خون دماغ می کرد و می مرد، چون به خانه رسیدم سیف دچار خون دماغ شدیدی شده بود، به محضر حضرت صادق (علیه السلام) رفتم، امام فرمود: به او سیب بدهید، او سیب خورد و خوب شد.
انجیر
از ابی ذر (رحمه الله ): طبقی انجیر برای پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) هدیه آوردند، حضرت به اصحاب فرمود: بخورید که اگر بگویم میوه ای از بهشت آمده این میوه است که میوه ای بی هسته است، بخورید که بواسیر را قطع، و برای بیماری نقرس سودمند است.
از امام رضا (علیه السلام): انجیر بوی بد دهان را برطرف و استخوان را محکم می سازد و بیماری را زایل می کند چندان که نیازی به دارو نباشد.
در حدیث دیگری: هر که خواهد رقت قلب پیدا کند، به خوردن انجیر ادامه دهد.
از کعب: پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: انجیر تازه و خشک بخورید که به نیروی باه می افزاید و بواسیر را برطرف، و برای رطوبت و نقرس سودمند است.
انگور
از امام صادق (علیه السلام): نوح به خدا از اندوه شکایت کرد، خداوند به او وحی کرد که: انگور سیاه بخورد که غم را می برد.
و از آن حضرت: دو چیز دو دستی خورده می شود، انگور و انار.
از عایشه: پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: بهترین غذا، نان است، و بهترین میوه ها انگور.
و فرمود: نخل و انار و انگور از گل آدم است.
از علی (علیه السلام): پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: انگور را دانه دانه بخورید که گواراتر و هضم شونده تر است و فرمود: بهار امت من انگور و خربزه است. از امیر مؤمنان (علیه السلام): حضرتش انگور را با نان میل می کرد.
از آن حضرت: انگور هم غذاست و هم خورش و هم شیرینی و هم میوه.
از حضرت رضا (علیه السلام): حضرت زین العابدین (علیه السلام) انگور را سخت دوست می داشت.
کنیزی برایش خوشه ای انگور آورد و جلویش نهاد، سائلی رسید، حضرت فرمود: انگور را به وی دادند، غلام این سخن را به مادر خود رسانید، وی دستور داد تا غلام انگور را از سائل خرید و خدمت امام (علیه السلام) نهاد: سائلی دیگر آمد و امام انگور را به سائل داد تا سه بار. در دفعه چهارم میل فرمود.
گلابی
از علی (علیه السلام): گلابی قلب را جلا دهد و دردهای درون را به اذن حق، شفا می بخشد.
از امام ششم (علیه السلام): گلابی معده را دباغی می کند و معده را قوی می سازد.
اجاص (نوعی گلابی )
زیاد قندی: به حضرت رضا (علیه السلام) وارد شدم، در برابرامام (علیه السلام)، ظرفی از گلابی سیاه نوبرانه قرار داشت، امام (علیه السلام ) فرمود: حرارت مزاج بر من غالب گشته و گلابی حرارت را فرو می نشاند، صفرا را تسکین می بشخد، خشک آن خون را آرام می کند (گویا مراد کم شدن فشار خون باشد) و به اذن خداوند داروی بیماری است.
کشمش و مویز
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): هر که ناشتا یازده دانه کشمش (یا مویز) سرخ بخورد جز به مرض موت دچار نشود.
و از علی (علیه السلام): هر که یازده دانه کشمش سرخ بخورد در بدن مکروهی نیابد.
و از آن حضرت (علیه السلام): کشمش قلب را محکم می سازد و مریض را شفا می دهد و حرارت را فرو می نشاند و دهان را خوشبو می سازد.
در روایتی از شیخ طوسی: کشمش غم را می برد و دهان را خوشبو می سازد.
از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): بر شما باد به کشمش، که سوداء برطرف می کند، و بلغم را می خورد، و تن را سالم می کند، اخلاق را نیکو، و اعصاب را قوی می گرداند و ضعف و بیماری را می برد.
عناب
از علی (علیه السلام): عناب تب را می برد. از ابی الحصین: دو چشمم سفید شد که هیچ چیز را نمی دیدم، امیر مؤمنان (علیه السلام) را در خواب دیدم، عرضه داشت: آقا چشمم چنان که می بینید بیمار گشته است، فرمود: عناب را بکوب و به چشم بکش، من چنین کردم، سیاهی و تیرگی از آن ها رفت، و معاینه کردم دیدم که هر دو سالم است.
امام ششم (علیه السلام) فرمود: برتری عناب بر میوه ها چون برتری ما، بر مردم است.
سنجد
از صحیفه الرضا: پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بر علی (علیه السلام) وارد شد در حالی که تب داشت، حضرت دستور داد سنجد میل کند.
از ابن بکیر: از امام ششم شیندم که درباره سنجد فرمود: گوشت آن، گوشت می رویاند، و استخوانش (هسته اش ) استخوان را و پوستش پوست را می رویاند، با این حال کلیه ها را گرم و معده را شست و شو و پاکیزه می گرداند، و نگهدار انسان از بواسیر و قطره قطره آمدن بول است، ساقها را نیرومند می کند، و عرق جذام را ریشه کن می سازد.